Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Electorale Generale | Locale ]     Întâlniri/Conferințe      Program      Plan      Campanii   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
Alegerile Locale 2004

 

Discursul Laurei Dincă

[la lansarea candidaților URR Craiova pentru Alegerile Locale din iunie 2004]

 

 

Ma numesc Laura Dinca, sunt din Craiova si am 33 de ani.

 

Sunt profesor la Grupul Scolar "Spiru Haret". Am terminat Facultatea de Stiinte Economice, am absolvit un master in domeniul Managementul Resurselor Umane. Am facut, de asemenea, stagii de pregatire profesionala, metodica si pedagogica, in institutii de invatamint din Franta si Spania. Din 2001 ma ocup de coordonarea activitatilor de cooperare europeana in domeniul educatiei, demarind in aceasta calitate un proiect intercultural al limbilor europene si creind o retea scolara in colaborare cu 7 tari din vestul Europei.

 

In anul 1989 eram studenta si, ca toata generatia mea, am crezut ca s-a petrecut, in sfirsit, schimbarea mult asteptata de tineri si de societatea romaneasca in general. Totul parea transparent, cel putin asa credeam noi.

 

Ulterior am constatat ca ne inselasem. Lucrurile se petreceau, de fapt, in spatele usilor inchise, fara ca noi, oameni simpli, ca mine sau ca tine, sa fim informati. Aveam numai iluzia transparentei. Ni se trasa viitorul fara sa stim, fara sa fim intrebati.

 

Tocmai de aceea m-am hotarit sa ma implic politic, ca sa nu mai am sentimentul ca traiesc intr-un loc unde se face abstractie de parerea mea si a ta.

 

Eu consider ca fiecare conteaza.

 

Transparenta este atitudinea nostra. Suntem tineri, deschisi, entuziasti, facem ceea ce spunem si dam posibilitatea sa se vada ceea ce facem.

 

Ca om al cetatii, ca locuitor al Craiovei as dori acelasi lucru si de la conducatorii orasului.

 

Fiind persoane active, am vrea sa avem maxim de informatie cu minim de efort. Am voi sa avem posibilitatea sa aflam informatii numai despre anumite decizii ale consiliului local, care ne intereseaza strict consultind direct site-ul primariei, realizat cu mari eforturi financiare. Ei bine, acest lucru nu este posibil, trebuie fie sa pierzi timpul citind si alte lucruri, care nu intra in sfera ta de interes, fie sa mergi la primarie si sa soliciti infiormatia necesara la un ghiseu. Dar asta necesita un timp, pe care noi nu-l avem. Se impune deci o ordonare a informatiilor, pentru o mai mare vizibilitate a lor, si implicit e necesara transparenta.

 

Am vrea sa ne uitam pe site-ul oficial al primariei cu folos. Adica sa stim lucrurile reprezentative despre persoanele care iau decizii in numele nostru, sa le cunoastem mai bine pregatirea, sa fim informati despre abilitatile, competentele sau realizarile lor, pentru a le putea spune ce probleme avem, in calitate de cetateni, atunci cind ii intilnim pe strada. Pentru ca noi chiar speram sa ii vedem si pe strada pe consilierii locali, in legatura directa cu oamenii, nu numai izolati in turnul lor de fildes, respectiv institutia prea impozanta a primariei. Daca un posibil investitor strain ar vrea sa contacteze cosilierii locali pentru informatii specifice unui anumit domeniu de activitate, n-ar sti cui sa se adreseze, cine este calificat in domeniul respectiv, pentru ca pe site exista numai fotografia consilierilor si nu un CV corespunzator. Asadar e nevoie de transparenta!

 

De asemenea am dori sa putem afla in detaliu ce s-a decis cu privire la dezvoltarea orasului, ce proiecte sunt in derulare si cind se vor finaliza acestea. Nu ne-ar placea sa stim ca doar s-au demarat anumite proiecte, dar s-au sistat, fie pentru ca s-au cheltuit banii inainte de finalizarea obiectivului respectiv, fie pentru ca evolutia lucrarilor nu mai concorda cu planul initial. Am dori realmente sa ne bucuram de eficienta lor in calitate de cetateni ai acestui oras.

 

In acelasi timp am dori ca aportul specific al consilierilor la dezvoltarea orasului, atitudinea lor cu privire la diferitele probleme din administratia locala sa fie cunoscut exact si de noi. Propunem deci transparenta totala in cadrul Consiliului local, astfel incit cetatenii sa stie cum au votat alesii lor in sedintele de consiliu pentru a putea decide daca ei ne reprezinta cu adevarat interesele noastre sau le urmaresc numai pe ale lor, personale.

 

In procesele verbale ale sedintelor de Consiliu, ar trebui sa se consemneze cum a votat fiecare consilier, astfel incat sa putem evalua daca promisiunile au legatura cu realitatea. Prin transparenta votului in consiliu s-ar realiza si responsabilitatea votului intr-o anumita problema. Consilierii locali nu se mai pot ascunde astfel in spatele votului comun, putand fi evaluati de craioveni.

 

E nevoie, o data in plus, de transparenta.

 

Nu ne-ar placea sa auzim ca un primar sau consilier local deruleaza contracte cu administratia locala, chiar si prin intermendiari, acesta insemnind clar urmarirea interesului personal si nu a celui public. Daca asa procedeaza conducatorii orasului, nu mai putem avea incredere in ei.

 

Transparenta inseamna incredere. Inseamna ca lucrurile trebuie facute pe fata, in interesul si in folosul cetatenilor. Am dori ca, prin transparenta, sa micsoram, si la propriu si la figurat, distanta intre cetateni si administratia locala.

 

O putem face la figurat, stind acasa in fata computerului si vizitind un site mai performant si mai reprezentativ al primariei, stiind astfel ce viitor vom avea ca locuitori ai acestui oras.

 

Dar mai ales o putem face la modul propriu, invitindu-va sa acceptati modelul nostru de transparenta si sa ne sprijiniti in demersul nostru pentru crearea unei atitudini deschise, clare, transparente in consiliul local, in sprijinul real al cetatenilor.

 

Sa nu uitam ca, daca nu participi, nu se schimba nimic!

 

Va multumesc!

 

 

 

Laura Dincă

Candidat la Consiliul Local Craiova

Secretar trezorier, CDL Craiova
Uniunea pentru Reconstrucția României - URR

 

 

 NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR