Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC

Data: 22.12.2003

Scrisoare deschisă:
  Tuturor celor care cred că România merită mai mult

Revoluția bunului simț

La 14 ani de la Revoluția din 1989, statul român este condus încă de un fost demnitar de rang înalt comunist. După 14 ani de tranziție, Timișoara e silită să iasă din nou în stradă, de data asta pentru a apăra dreptul ziariștilor de a-și face meseria: Ino Ardelean e doar ultimul din lista ziariștilor incomozi care au ajuns la spital pentru că nu au cedat în fața amenințărilor deschise ale potentaților zilei. Baroni locali și primari de sector amenință ziariștii că "o să le rupă picioarele", iar un ministru amenința ziariștii cu moartea. Cât a mai rămas din libertatea absolută de care s-au putut bucura, în decembrie 1989, toți cei care au avut suficient curaj s-o facă?


Nu este destul să spunem că atunci trăiam în comunism și acum trăim în democrație. Această propoziție pe care ne-o repetă des clasa politică născută în decembrie 1989 face uitat un adevăr simplu: democrația românească de azi e săracă și incompletă.


În democrațiile de carton ale Americii de Sud opozanții "dispăreau"; era o instituție cunoscută și acceptată. Când cineva "dispărea", rudele și prietenii știau că e mai bine să nu spună nimic, pentru că altfel o să "dispară" și ei. Care este însă poziția noastră, a românilor? Ne bucurăm că "dispariția" nu mai este o practică obișnuită? Ne bucurăm pentru că ziariștii sunt "doar" bătuți? Că oamenii de afaceri neînregimentați sunt "doar" șantajați, hărțuiți sau escrocați, nu arestați ca în Rusia? Că alegătorii sunt "doar" intimidați și mituiți?


Libertatea e atât de puțină în România de azi pentru că libertatea autentică a Revoluției a exista doar în câteva enclave, în mult prea puține suflete. Libertatea aceasta care a fost transferată întregii societăți s-a diluat foarte mult până să devină libertatea săracă a României de azi. În decembrie 1989 nu a existat o Revoluție completă pentru simplul motiv că au fost prea puțini cei care au simțit Revoluția.


Soluția pentru revoluția noastră ratată nu este, însă, încă o revoluție de stradă. Asta e, evident, o falsă soluție, mai degrabă expresia unui resentiment decât un proiect practic. Suntem obligați, dacă vrem să trăim în realitate, să recunoaștem că am ratat o revoluție și toate șansele enorme pe care ni le-ar fi oferit ea. Adevărații revoluționari din decembrie 1989 sunt siliți să trăiască în mizeria în care i-a scufundat mișcarea diabolică a lui Ion Iliescu de acordare a unor privilegii materiale revoluționarilor. În felul acesta, cei care și-au riscat cu adevărat viața pentru libertate au fost îngropați sub o masă de profitori ordinari care nu au văzut revoluția decât, cel mult, la televizor. Cea mai bună parte a societății românești a fost amestecată cu scursura societății românești. Oricât de dureros e însă acest fapt, oricât de apăsătoare e democrația săracă în care trăim, soluția nu mai poate fi o revoluție de stradă.


Noi credem că soluția e o revoluție a bunului simț. O revoluție pașnică, treptată, dar nu mai puțin eficientă a tuturor celor care prețuiesc libertatea, prosperitatea și conviețuirea civilizată. Este nevoie să începem o reconstrucție a acestor valori și să îi determinăm pe toți ceilalți să țină cont din ce în ce mai mult de dorințele noastre legitime și firești.


Pe baza acestei solidarități trebuie să ne organizăm în așa fel încât să creăm o breșă în sistemul politic actual. În așa fel încât oamenii politici să simtă presiunea celor care țin la aceste valori normale, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria postdecembristă. Este necesar să facem tuturor evident faptul că nu mai suntem dispuși să tolerăm politicieni care cred că puterea le aparține de drept, afaceriști care clădesc imperii fără să știe ce e aceea profitabilitate economică, judecători care vând dreptatea ca la piață, polițiști care protejează infractori și funcționari publici care cred că principala lor atribuție e să fie indiferenți. A fost și așa mult prea mult. E timpul ca toate acestea să înceteze.


Putem să trăim normal și civilizat în România. Pentru asta însă, trebuie să ne cerem drepturile care ne aparțin firesc, și pe care nu ni le-au dat nici unul din cei care se pretind astăzi părinți ai națiunii. Suntem o forță, toți cei care dorim să trăim într-o societate normală, așezată, o societate care se poate ocupa în liniște de probleme culturale sau ecologice pentru că problemele ei fundamentale politice, economice și administrative au fost, în mare parte, rezolvate.


Putem să realizăm acest obiectiv, însă, numai dacă vom reuși să ne organizăm în așa fel încât să ne facem auziți și respectați și urmați. Pentru acest scop vă propunem să începem revoluția bunului simț.


Pentru acest scop vă propunem revoluția bunului simț.

 

 

Cosmin Alexandru, Președinte
Uniunea pentru Reconstrucția României - URR

 NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR